Drumul catre criptomonede

De la barter la monede virtuale - scurt istoric al banilor

Daniel Turcu

6 minute read

Ca sa intelegem mai bine criptomonedele (bitcoin, litecoin, bytecoin si multe altele) vom merge ceva mai in urma in timp si vom analiza istoria banilor pana la cei de azi, asa cum ii stim noi.


Utilitatea banilor

Sa pornim de la functiile pe care le indeplinesc banii.

  • Un mijloc de schimb

  • O unitate de contabilitate

  • Mijloc de stocare a valorii

Ca o observatie, banii stocheaza valoare dar nu neaparat cea initiala. Aceasta poate creste sau scadea cu timpul.


Sistemul Barter (schimbul de servicii sau bunuri)

Comertul, la inceputurile lui, se derula prin schimbul direct de produse si servicii, in functie de nevoile fiecaruia. Era omisa utilizarea banilor sau al altui mijloc comun de exprimare a valorii (precum aurul).

Sistemul Barter

Sistemul este departe de a fi perfect. Ce se intampla daca A are nevoie de grau si doreste sa ofere porumb la schimb persoanei B. B are grau dar nu are nevoie de porumb, are nevoie de pasari. Dar A nu are pasari, are doar porumb, asa ca va cauta persoana C care are nevoie de porumb in schimbul pasarilor. Apoi cu pasarile se duce din nou la B sa faca tranzactia finala.

Acest mod este greoi si presupune mai multe riscuri. Unele dintre ele fiind transazctiile nefinalizate (A poate ramane cu pasarile pentru ca intre timp B nu mai are grau)

Asa ca un mijloc de schimb ar fi bine venit.


Aurul ca moneda de schimb

Acest mijloc de schimb trebuie sa fie acceptat la o scara larga, si cu ajutorul lui sa se poata exprima valori ale bunurilor si serviciilor.

Folosim banii si ca unitate de contabilitate. In felul asta vom putea sa comparam valorile bunurilor si serviciilor intre ele.

Banii trebuie sa mentina si valoarea odata cu trecerea timpului. (in cazul banilor, aceasta valoare nu va exprima aceeasi cantitate de bunuri si servicii odata cu trecerea timpului - valoarea se poate eroda (inflatie) sau poate creste (deflatie) ). Cel mai adesea cererea si oferta bunurilor regleaza aceasta valoare.

Totusi, pana la aparitia banilor, trebuia gasit un mediu de stocare a valorii. Aurul sau alte metale pretioase sunt foarte potrivite pentru stocarea valorii. Daca, de exemplu, moneda de schimb ar fi painea, acesta nu ar fi un bun mediu de stocare al valorii. Se altereaza in timp. Nici nu ar fi nevoie de inflatie pentru erodarea valorii.

Pe de alta parte, banii nu trebuie sa fie o resursa nelimitata. Nu putem folosi ca moneda de schimb, pietrele. Sunt peste tot. Daca sunt peste tot, nimeni nu va vrea sa vanda bunuri sau servicii pentru pietre, mai bine le culege singur.

Aurul este un bun candidat pentru asta. Se gaseste rar in natura si pot fi create diviziuni ale lui. Deasemenea este usor transportabil. Cantitati mici de aur reprezinta valori mari.

Monede din aur

Cu sarea ar fi o problema, gasindu-se intr-o cantitate mai mare pe pamant, aceeasi valoare ar fi exprimata cu cantitati mai mari de sare, si ar fi mai greu transportabil.

Ca o paranteza, sarea a fost folosita in antichitate ca moneda de schimb (in special in Africa de Est), nefiind alterabila in timp. Se pare ca etimologia cuvantului salariu duce catre acele timpuri. In America Centrala erau folosite boabele de cacao. In Asia Centrala erau caramizi presate de ceai.

Toate aceste mijloace de schimb isi pastreaza calitatea in timp, sunt universal acceptate in zonele respective.


Aparitia banilor

De la Barter, la aur si apoi la bani.

Aurul a avut o lunga perioada de glorie ca moneda de schimb, fiind acceptat in toata lumea.

Primele bancnote au aparut in China in secolul 7. Bancnotele sunt un mijloc de schimb mai usor de folosit si de transportat.

Prima bancnota din lume

Totusi, in occident au aparut la cateva sute de ani mai tarziu. Iar prima bancnota europena a aparut in secolul 17. Trecerea de la monezile de aur la bancnote a fost greoaie si a durat multe secole pana ce banii (bancnotele) au fost adoptati global.

Prima bancnota din Europa

La inceput banii reprezentau aur (fizic acest aur exista depozitat in banci). Aceste bancnote reprezentau de fapt “certificate de garantie” si aveau insemne si semnaturi care impiedicau falsificarea lor.

Din 1944 a fost introdus Standardul Aur. A fost infiintat Fondul Monetar International si Banca Mondiala si s-au stabilit valori nominale pentru monede raportate la aur. Tarile aveau un curs de schimb in procente din valoarea nominala.

Modele erau raportate la Dolar, care era convertibil in aur. Cererea mare de aur a facut ca in cateva zeci de ani sa se renunte la convertibilitatea dolarului in aur la cursul oficial. Practic, in 1971, monezile s-au decuplat de aur, chiar daca tarile mentin rezerve de aur in bancile nationale.

Cum mentin monedele valoarea, daca nu mai au in spate aur?


Banii Fiat (moneda fiduciara)

din latina Fiat (va fi)

Banii Fiat reprezinta moneda oficiala de schimb a unei tari. Este un mod legal de plata dar Banii Fiat nu mai sunt conectati cu rezerve fizice. Riscul major pentru ei este sa-si piarda valoarea prin inflatie.

Valoarea materialului din care sunt confectionatii Banii Fiat tinde catre zero. Valoarea lor este stabilita de raportul dintre cerere si oferta.

Unele dintre aceste monede Fiat sunt recunoscute international. Increderea in tarile si guvernele care garanteaza aceste monede, fac ca ele sa fie universal recunoscute si acceptate.

Increderea in Banii Fiat poate fi usor zdruncinata de actiunile garantilor sau de alte evenimente. Autoritatile pot zdruncina increderea in moneda. Pierderea increderii in moneda Fiat duce la cresterea inflatiei. Iar o inflatie cu prea multe cifre poate zdruncina o economie.

Venezuela este una dintre tarile care se confrunta cu o inflatie majora a monedei locale. In cautarea solutiei, guvernul a emis o criptomoneda legata fizic de petrol. Practic, ceva similar cu Standardul Aur din 1944. Este prima criptomoneda emisa de un guvern. Insa este in contradictie cu sistemul descentralizat al celorlalte criptomonede, fiind un singur nod care autorizeaza tranzactiile.

Pare ca urmatorul pas in evolutia banilor sunt monezile virtuale (criptomonedele)


Criptomonedele

Criptomonedele folosesc tehnologia blockchain. Monezile virtuale sunt una dintre multiplele aplicatii ale tehnologiei.

criptomonede

Observam cum schimburile comerciale au evoluat de la bunuri fizice (tangibil) catre monezi virtuale (intangibil). Pe acest drum a mai fost si aurul (tangibil dar reprezenta un bun), bancnotele (legate totusi de aur) apoi banii fiat (nici macar aur nu mai aveau in spate).

Totusi indiferent de forma, aceste mijloace de schimb reprezinta valoare.

Daca la Banii Fiat este nevoie de incredere pentru a putea pastra valoarea, de acelasi lucru este nevoie si in cazul criptomonedelor. Incredere este data de tehnologie (algoritmi, hardware, algoritmi criptografici) pe de o parte si sistemul deschis si distribuit pe de alta parte.


Concluzie

In acest articol am trecut in mare peste principalele etape din evolutia banilor. Pe de alta parte, am vazut parcursul acestora de la tangibil la intangibil. Ajungand spre final la monedele virtuale (criptomonede/bani digitali).

Deci, in final, banii (fizici sau virtuali) sunt o abstractizare a valorii, iar faptul ca am ajuns la criptomonede tine de evolutia tehnologiei, internetului si al posibilitatii de a comunica aproape in timp real intre oricare doua puncte de pe glob.


Citeste si

Blockchain - O privire de ansamblu

comments powered by Disqus