Blockchain - O privire de ansamblu
Despre Blockchain si domeniile de aplicare
Desi tehnologia blockchain are o istorie mai veche, in anul 2017 au facut mare zgomot termeni precum, blockchain, bitcoin sau cryptocurrency.
Activele crypto si piata blockchain sunt, probabil, industria cu cea mai mare crestere. Globalizarea si comunicatiile rapide, sunt cel mai mare catalizator al acestei noi piete.
Este un sistem distribuit deschis in care oricine poate intra si participa.
Blockchain
Internetul banilor (Internet of money)
Internetul valorilor (Internet of value)
Un sistem Blockchain are cateva caracteristici definitorii:
-
securizat
-
transparent
-
descentralizat
-
imuabil (nicio tranzactie nu mai poate fi alterata ulterior)
-
programabil
Acest sistem este complet descentralizat, nu are nevoie de o autoritate centrala, cum ar fi bancile in sistemul conventional bancar.
Intr-o astfel de structura, nimeni nu are controlul total, este usor sa extinzi reteaua si este mult mai greu de compromis un astfel de sistem, in care informatia nu se afla in mainile unei singure autoritati.
Blockchain in viata reala
Potentialul blockchain este urias si inca se cerceteaza modurile prin care industriile existente pot beneficia de pe urma acestei tehnologii.
Industriile curente nu mai beneficiaza de salturi majore de performanta. Intr-o lume a comunicatiilor instante, centralizarea se traduce in ineficienta, sau in cel mai bun caz la neexplorarea potentialului.
Blockchain poate provoca o revolutie in multe industrii. Piata financiara bancara va fi prima lovita. Sunt mai bine de 70 de ani de cand nu a mai avut loc o revolutie in acest domeniu. Si aici ma refer la aparitia ATM-urilor si cartilor de credit de la jumatatea secolului trecut.
Pe langa asta, peste un sfert din populatia globului nu apeleaza la banci. In schimb, daca ai internet ai access la platforme blockchain (incluzand criptomonezile).
Un alt avantaj major poate fi evitarea comisioanelor la transferul banilor dintr-o tara in alta. Comisioane de 7 - 10% sunt comune serviciilor prestate de WesternUnion sau MoneyGram.
Deasemenea, comertul international poate beneficia de costuri ale tranzactiilor mult reduse.
Alte aplicatii
-
Asigurari
-
KYC (“know your customer”)
-
Poate lupta impotriva practicilor de spalare de bani
-
Contabilitate si audit
-
Sistemul medical
-
Lanturi de distributie
-
Utilitati
-
Media
-
Guverne
-
…
Incredere
Blockchain poate lupta impotriva retelelor de falsificare a produselor, obiectelor de arta, bijuterii etc. Se poate urmari intregul circuit al unui produs de la fabricare pana la achizitia din magazine folosind blockchain impreuna cu mecanisme de urmarire deja existente (ex. RFID, coduri de bare/QR etc…)
Un astfel de sistem ne poate garanta ca un produs este autentic.
Sistemul de incredere poate fi aplicat si in alte domenii, unde avem nevoie de autentificare. Poate verifica identitatea persoanelor, poate fi utilizat in sisteme de vot sau ar putea chiar inlocui notariatele, autentificand automat tranzactiile imobiliare (fara posibilitatea de a mai putea fi falsificate).
Blockchain descurajeaza aparitia monopolurilor, sau loveste in cele deja existente, motiv pentru care va intampina rezistenta in adoptarea ei in anumite domenii.
Concluzie
In acest articol, am atins doar putin domeniile de aplicare a tehnologiei blockchain. Efervescenta din ultimii ani va continua, probabil, si vom afla noi studii de caz si domenii de aplicare la care poate inca nu ne-am gandit pana azi.
Industria IT va suferi ea insasi o transformare si va crea noi job-uri in acest domeniu. Impresia este ca cerintele de aplicatii bazate pe blockchain vor creste mai rapid decat oferta dezvoltatorilor de software. Aviz programatorilor!
Share this post
Twitter
Google+
Facebook
Reddit
LinkedIn
StumbleUpon
Pinterest
Email